Table of Contents Table of Contents
Previous Page  31 / 64 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 31 / 64 Next Page
Page Background

PELAGISK FISK

Ammassat

LODDE

Det grønlanske ordet for lodde er

ammassak

. På Grønland er

lodda en høyt verdsatt fisk. Den er både festmat og turproviant.

Den spises stort sett hel, uten hodet. På fest er det stas å få tørket

lodde på fatet. Da er den tørket en ukes tid mellom fyldige lag av

krøkebærlyng. Når den er klar kan man skrelle den som en banan

og nyte filetene.

Den østgrønlandske byen Tasiilaq het tidligere Ammassalik. Det

kan oversettes til «loddebyen», noe som gjenspeiles i byvåpenet;

tre lodder i blått.

Høytid

SILD

I Danmark er sild en høytidsfisk som inngår

i enhver tradisjonell dansk jule- eller

påskefrokost. I Danmark spises det nesten

15 millioner glass med sild i året, og det

meste av denne silda er norsk.

ROGNLODDE

Helgrillet

Rognlodde er «ho-lodda» med rogn. 20 000

tonn rognlodde slukes hel i Japan på ett år,

de er nemlig veldig begeistret for lodde med

mye rogn og den norske lodda er perfekt for

deres bruksområde. De liker den helgrillet,

før den slukes – med hode, skinn og bein og

nytes best sammen med kaldt øl.

Masago

LODDEROGN

Eller lodderogn om du vil, er en ettertraktet

råvare for sushielskere. Den har en frisk og

salt smak, og finnes både som rød og sort

(tilsatt farge).

Jomfrusild

MATJESSILD

Matjessild er en sildespesialitet fra Nederland. Navnet kommer av

det nederlandske «maatjesharing» som betyr jomfrusild. Det er

nemlig kun «jomfruelig» sild som brukes i produksjonen; treårig

kjønnsmoden sild som enda ikke har utviklet rogn eller melke. Fis-

ken konserveres ved at bukspyttkjertelen beholdes etter rensking.

Den inneholder enzymer som virker inn på fiskekjøttet.

31