PELAGISK FISK
Ammassat
LODDE
Det grønlanske ordet for lodde er
ammassak
. På Grønland er
lodda en høyt verdsatt fisk. Den er både festmat og turproviant.
Den spises stort sett hel, uten hodet. På fest er det stas å få tørket
lodde på fatet. Da er den tørket en ukes tid mellom fyldige lag av
krøkebærlyng. Når den er klar kan man skrelle den som en banan
og nyte filetene.
Den østgrønlandske byen Tasiilaq het tidligere Ammassalik. Det
kan oversettes til «loddebyen», noe som gjenspeiles i byvåpenet;
tre lodder i blått.
Høytid
SILD
I Danmark er sild en høytidsfisk som inngår
i enhver tradisjonell dansk jule- eller
påskefrokost. I Danmark spises det nesten
15 millioner glass med sild i året, og det
meste av denne silda er norsk.
ROGNLODDE
Helgrillet
Rognlodde er «ho-lodda» med rogn. 20 000
tonn rognlodde slukes hel i Japan på ett år,
de er nemlig veldig begeistret for lodde med
mye rogn og den norske lodda er perfekt for
deres bruksområde. De liker den helgrillet,
før den slukes – med hode, skinn og bein og
nytes best sammen med kaldt øl.
Masago
LODDEROGN
Eller lodderogn om du vil, er en ettertraktet
råvare for sushielskere. Den har en frisk og
salt smak, og finnes både som rød og sort
(tilsatt farge).
Jomfrusild
MATJESSILD
Matjessild er en sildespesialitet fra Nederland. Navnet kommer av
det nederlandske «maatjesharing» som betyr jomfrusild. Det er
nemlig kun «jomfruelig» sild som brukes i produksjonen; treårig
kjønnsmoden sild som enda ikke har utviklet rogn eller melke. Fis-
ken konserveres ved at bukspyttkjertelen beholdes etter rensking.
Den inneholder enzymer som virker inn på fiskekjøttet.
31