PELAGISK FISK
Ringa
SILD
Ringa er røkt sild, og det spiser man til
lunsj i Egypt under høytiden
Sham el Nes-
sim
– som skal markere vårens ankomst,
dagen etter påske. Silda røkes hel før de
tar ut filetene som nytes enkelt med noen
dråper sitron. Ved siden har man gjerne
brød og en enkel salat.
Klassikeren
MAKRELL
Da man startet med hermetisk produksjon
i Norge på 50-tallet, kunne også makrell
i tomat se dagens lys. Den ble som kjent
svært populær. Heldigivis er det også sunt
– bare en skive dekker vårt dagsbehov for
Omega 3.
Steckerlfisch
MAKRELL
En av de mest populære rettene under
Oktoberfest i München er rett og slett
grillet makrell på pinne. På forhånd skal
makrellen være marinert i de urter man
har for hånden, og da helst rosmarin og
fenikkelfrø. Marinaden fyller man inn i
buken på hel fisk – før den grilles hel på
pinne.
Surströmming
SILD
Den svenske surströmmingen er en elsket
og hatet variant av silda. Det er fermentert
(gjæret) sild, fisket i gytetiden mai–juni.
Ellers på året blir den for fet. Etter en nøye
prosess med lagring og godgjøring i salt-
lake på tønner er den klar til å åpenbare
seg. Man bør åpne boksen utendørs, med
gummihansker og vernebriller tilgjengelig.
EKSPORT
MAT PÅ
VERDENS FAT
Stekt, røkt, tørket, saltet, syltet, helgrillet og hermetisert.
Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man
kan tilberede våre pelagiske arter. Rundt om i verden er de
populære på ulike vis, tilpasset kultur og levesett.
30