Table of Contents Table of Contents
Previous Page  30 / 64 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 30 / 64 Next Page
Page Background

PELAGISK FISK

Ringa

SILD

Ringa er røkt sild, og det spiser man til

lunsj i Egypt under høytiden

Sham el Nes-

sim

– som skal markere vårens ankomst,

dagen etter påske. Silda røkes hel før de

tar ut filetene som nytes enkelt med noen

dråper sitron. Ved siden har man gjerne

brød og en enkel salat.

Klassikeren

MAKRELL

Da man startet med hermetisk produksjon

i Norge på 50-tallet, kunne også makrell

i tomat se dagens lys. Den ble som kjent

svært populær. Heldigivis er det også sunt

– bare en skive dekker vårt dagsbehov for

Omega 3.

Steckerlfisch

MAKRELL

En av de mest populære rettene under

Oktoberfest i München er rett og slett

grillet makrell på pinne. På forhånd skal

makrellen være marinert i de urter man

har for hånden, og da helst rosmarin og

fenikkelfrø. Marinaden fyller man inn i

buken på hel fisk – før den grilles hel på

pinne.

Surströmming

SILD

Den svenske surströmmingen er en elsket

og hatet variant av silda. Det er fermentert

(gjæret) sild, fisket i gytetiden mai–juni.

Ellers på året blir den for fet. Etter en nøye

prosess med lagring og godgjøring i salt-

lake på tønner er den klar til å åpenbare

seg. Man bør åpne boksen utendørs, med

gummihansker og vernebriller tilgjengelig.

EKSPORT

MAT PÅ

VERDENS FAT

Stekt, røkt, tørket, saltet, syltet, helgrillet og hermetisert.

Det er bare fantasien som setter grenser for hvordan man

kan tilberede våre pelagiske arter. Rundt om i verden er de

populære på ulike vis, tilpasset kultur og levesett.

30