PELAGISK FISK
andre elementer i kostholdet. Således
kan noe av helseeffekten forklares ved at
man spiser mindre av usunne matalter-
nativer.
RISIKO VED Å IKKE SPISE FISK
Til tross for at det nå finnes utallige
forskningsresultater som viser at sjømat
er sunt og kan forebygge og lindre
sykdom, har det vist seg utfordrende å
øke konsumet av fisk i befolkningen. Det
er mange årsaker til dette og det er en
sammensatt problemstilling. En av for-
klaringene kan ha vært den til dels mot-
stridende informasjonen man, i hvert
fall tidligere, har mottatt om sjømatens
helseeffekter. På den ene siden oppfor-
dres man av myndigheter og forskere til
å spise mer fisk, mens man i andre sam-
menhenger advares mot å spise spesifik-
ke fiskearter med bakgrunn i miljøgifter.
Fare knyttet til konsum synes å være mer
virkningsfullt på å redusere inntaket av
fisk, enn oppløftende forskningsresulta-
ter har på å øke det. Selv om det er utfor-
drende å utforme en enkel, men nyansert
kommunikasjon overfor forbrukerne, har
helse-risikovurderinger fra nasjonale og
internasjonale ekspertkomiteer gjentatte
ganger fastslått at økt konsum av sjømat
innebærer en langt større helsegevinst
enn eventuell risiko.
Det er derfor interessant å merke seg at
det vokser fram en ny måte å kommuni-
sere helseeffekter ved å spise mer fisk.
Mange forskere snakker nå om økt risiko
ved å ikke spise fisk.
VARIERT KOSTHOLD ER VIKTIG
De helsemessige fordelene ved sjømat-
konsum begrenses ikke bare til konsum
av fet fisk. Norske helsemyndigheter me-
ner at det fra et helsemessig synspunkt
er gunstig om forbruket av fisk, både
mager og fet fisk, øker i befolkningen
og de anbefaler at man spiser fisk både
som pålegg og til middag, og at man
varierer mellom ulike fiskeslag. Selv om
forskere og fiskeelskere lovpriser sjømat
både med hensyn på smak og sunnhet,
er det viktig å reflektere over at sjømat
tross alt bør utgjøre en del av kostholdet.
Kostholdsrådet om å spise variert kost
er viktig, og man bør ikke ha et ensidig
fokus på sjømat, selv om det fra et folke-
helseperspektiv vil være fordelaktig om
konsumet øker.
29