PELAGISK FISK
NATURLIG
HELSEKOST
HELSE
UNIKT NÆRINGSINNHOLD
Helseeffektene av sjømat knyttes hoved-
sakelig til de marine omega-3 fettsyrene,
EPA og DHA, og sjømat kan anses som
eneste gode naturlige kilde til disse
fettsyrene. Nyere forskning viser og at
andre komponenter i sjømat bidrar til
helseeffektene, ofte sammen med mari-
ne omega-3 fettsyrer. I tillegg inneholder
sjømat en lav andel mettet fett.
Innholdet av enkelte mineraler og vita-
miner er høyt i forhold til sammenlign-
bare matprodukter. Basert på analyser av
ulike næringsmidler viser sjømat seg å
ha et høyt innhold av Vitamin D, vitamin
B12, selen og jod. Selv om disse sporstof-
fene ikke gir den direkte helsefremmen-
de effekten som omega-3 fettsyrene, vil
konsum av sjømat effektivt bidra til å
dekke det anbefalte daglige minsteinnta-
ket. 100 grammakrell og sild vil eksem-
pelvis dekke mer enn 100% av anbefalt
mengde vitamin D, B12, selen, og ca 30%
av jod. Sjømat bidrar også til å dekke
behovet for en rekke andre vitaminer og
mineraler.
Fet fisk som sild, makrell og lodde
er også ypperlige proteinkilder. Pro-
teinene har høy kvalitet ved at de er
lett fordøyelige og inneholder alle de
essensielle aminosyrene. I tillegg kan
de i fordøyelsen gi opphav til biologisk
aktive proteinbiter eller såkalte peptider
som har gunstig effekt for eksempel på
blodtrykk.
UTVIDET HELSEEFFEKT AV SJØMAT
Det er først og fremst overfor hjerte- og
karsykdommer at konsum av sjømat
eller omega-3 fettsyrer har vist å gi seg en
forebyggende effekt. Dette forklares ved
at fett- og kolesterolnivåene i blodet for-
bedres, samt at omega-3 endrer kroppens
produksjon av inflammatoriske forbin-
delser, som igjen bremser åreforkalknin-
gen. Én stor epidemiologisk (sammenlig-
ning av store befolkningsgrupper) studie
viste at personer som spiste et måltid fisk
i uken reduserte risikoen for å dø av hjer-
tesykdommed 15% sammenlignet med
individer som ikke spiste fisk. En annen
studie viste at moderat fiskekonsum (1–2
porsjoner per uke, særlig fet fisk som sild,
makrell og lodde) reduserte risikoen for
å dø av hjertesykdommed 36%, og fore-
byggende effekt ble funnet ved et så lavt
inntak som 0,25 g EPA og DHA per dag –
den anbefalte minimumsdosen.
Det er etter hvert også fremkommet
sterkere bevis for at konsum av sjømat
og omega-3 har en gunstig effekt på
fosterutviklingen. Studier har vist at
hos barn der mødrene har hatt et høyere
inntak av omega-3 under svangerskapet
og i ammeperioden, har gitt gunstige
effekter på motorikk, sosial og kognitiv
utvikling hos barna.
En ofte underskattet forklaring på
sjømatens helsefremmende effekt er at
økt inntak av fisk og skalldyr implisitt
innebærer at man erstatter det med
Økt konsum av sjømat, særlig fet fisk som sild, makrell og lodde,
reduserer risiko for hjerte- og karsykdommer. Forklaringen
på sjømatens helsefremmende fortreffelighet ligger gjemt i
næringsinnholdet og noen av de særegne næringsstoffene som
sjømaten er rik på.
Kilder: He et al., Circulation 2004;109;2705-2711. Mozaffarian et al, JAMA, 2006, 296;1885-1899.
EDEL O. ELVEVOLL
Dekan /professor ved Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi. UiT Norges arktiske universitet
28