Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 64 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 64 Next Page
Page Background

PELAGISK FISK

andre elementer i kostholdet. Således

kan noe av helseeffekten forklares ved at

man spiser mindre av usunne matalter-

nativer.

RISIKO VED Å IKKE SPISE FISK

Til tross for at det nå finnes utallige

forskningsresultater som viser at sjømat

er sunt og kan forebygge og lindre

sykdom, har det vist seg utfordrende å

øke konsumet av fisk i befolkningen. Det

er mange årsaker til dette og det er en

sammensatt problemstilling. En av for-

klaringene kan ha vært den til dels mot-

stridende informasjonen man, i hvert

fall tidligere, har mottatt om sjømatens

helseeffekter. På den ene siden oppfor-

dres man av myndigheter og forskere til

å spise mer fisk, mens man i andre sam-

menhenger advares mot å spise spesifik-

ke fiskearter med bakgrunn i miljøgifter.

Fare knyttet til konsum synes å være mer

virkningsfullt på å redusere inntaket av

fisk, enn oppløftende forskningsresulta-

ter har på å øke det. Selv om det er utfor-

drende å utforme en enkel, men nyansert

kommunikasjon overfor forbrukerne, har

helse-risikovurderinger fra nasjonale og

internasjonale ekspertkomiteer gjentatte

ganger fastslått at økt konsum av sjømat

innebærer en langt større helsegevinst

enn eventuell risiko.

Det er derfor interessant å merke seg at

det vokser fram en ny måte å kommuni-

sere helseeffekter ved å spise mer fisk.

Mange forskere snakker nå om økt risiko

ved å ikke spise fisk.

VARIERT KOSTHOLD ER VIKTIG

De helsemessige fordelene ved sjømat-

konsum begrenses ikke bare til konsum

av fet fisk. Norske helsemyndigheter me-

ner at det fra et helsemessig synspunkt

er gunstig om forbruket av fisk, både

mager og fet fisk, øker i befolkningen

og de anbefaler at man spiser fisk både

som pålegg og til middag, og at man

varierer mellom ulike fiskeslag. Selv om

forskere og fiskeelskere lovpriser sjømat

både med hensyn på smak og sunnhet,

er det viktig å reflektere over at sjømat

tross alt bør utgjøre en del av kostholdet.

Kostholdsrådet om å spise variert kost

er viktig, og man bør ikke ha et ensidig

fokus på sjømat, selv om det fra et folke-

helseperspektiv vil være fordelaktig om

konsumet øker.

29